piątek, 19 czerwca 2015

Tarta ala crumble z truskawkami

To jeden z tych wypieków, który smakiem mega mnie zaskoczył. Trochę poeksperymentowałam z ciemniejszą mąką i opłaciło się. Tarta wyszła aromatyczna, pysznie pachnąca truskawkami, a chrupiąca kruszonka z wiórków kokosowych i płatków owsianych to był strzał w dziesiątkę. To jedna z najlepszych tart jaką upiekłam Truskawki bardzo często w wypiekach letnich pojawiają się na surowo bądź zatopione w galaretce, ale jak spróbujecie takich pieczonych będzie zachwyceni. Do dzieła, naprawdę warto!



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* spód (ciasto kruche)
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
- 2 łyżki cukru pudy
- 160 g masła
* nadzienie: truskawki - około 500 g
- kilka łyżek otrębów (ja użyłam żytnich z dodatkiem czarnej porzeczki)
* kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki graham 1850
- 70 g masła
- garść wiórków kokosowych
- garść lub trochę więcej płatków owsianych
- 2-3 łyżki brązowego cukru



Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do postaci kruszonki i zgniatamy w jednolite ciasto. Nie wyrabiamy go za długo, ma się tylko zlepić w kulę. Gotowym wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przez około 40 minut.
- składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i podobnie rozcieramy w palach aż składniki się połączą i powstanie... kruszonka. Również schładzamy w lodówce
- schodzony spód ciasta podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni, posypujemy następnie otrębami (wchłoną sok z owoców), układamy na nim truskawki i posypujemy kruszonką. Zapiekamy dodatkowo około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż kruszonka się upiecze.
Ciasto jest pyszne jeszcze lekko ciepłe, dzięki ciemniejszej mące ma fajny orzechowy posmak. Wypróbujcie koniecznie!
Uczta pod gołym niebem


Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...