wtorek, 30 czerwca 2015

Prosty placek z mascarpone i rabarbarem

Uwielbiam przepyszne i banalne w przygotowaniu ciasta, które z reguły piekę między gotowaniem obiadu a pieczeniem chleba ;) Przepis podejrzałam tu, zamiast ricotty użyłam mascarpone i tyle w sumie większych zmian :) Ciasto jest wilgotne, nie zawiera masła- ser mascarpone jest wystarczająco tłusty i kremowy, skórka cytrynowa dodaje świeżego aromatu, a rabarbar lekko kwaśny smak. Połączenia proste ale bardzo smaczne, przygotowania zajmują chwilę, nie warto zwlekać, upieczcie przy najbliższej okazji ;)



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mascarpone
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru, ew, truskawki

Wykonanie:
- jaja ubijamy z cukrem, szczyptą soli na puszystą, kremowo-białą masę. Ubijamy je porządnie, przez kilka minut, aż potroją objętość. Wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i łączymy z ciastem najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Do gotowego ciasta dodajemy jeszcze skórkę z cytryny i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy łodygi rabarbaru, docięte do rozmiaru formy.
- ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut. Jest gotowe kiedy przejdzie test suchego patyczka a z wierzchu ładnie się zarumieni. Ciasto nie wyrasta bardzo i jest wilgotne dzięki serkowi- taki jego urok.



Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...