Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mascarpone
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru, ew, truskawki
Wykonanie:
- jaja ubijamy z cukrem, szczyptą soli na puszystą, kremowo-białą masę. Ubijamy je porządnie, przez kilka minut, aż potroją objętość. Wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i łączymy z ciastem najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Do gotowego ciasta dodajemy jeszcze skórkę z cytryny i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy łodygi rabarbaru, docięte do rozmiaru formy.
- ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut. Jest gotowe kiedy przejdzie test suchego patyczka a z wierzchu ładnie się zarumieni. Ciasto nie wyrasta bardzo i jest wilgotne dzięki serkowi- taki jego urok.
Mmmmm lubię takie letnie ciasta!
OdpowiedzUsuń