Składniki na 1-2 porcje:
- 300 g szparagów
- 1 duży pomidor
- 1/2 średniej młodej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych ziół- u mnie bazylia i oregano
- oliwa, sól i pieprz do smaku
- 50 g ricotty- opcja
- szparagi i cukinię "obieramy" na długie wąsy, niby makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Moja niestety nie działa takich cudów, zatem warzywa pokroiłam w cienkie plasterki :)
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy- nie ma prawa się zrumienić bo zgorzknieje. Po chwili wrzucamy nasze warzywa, pokrojonego pomidora, zioła, smażymy razem minutę, dwie, doprawiamy solą, pieprzem i w zasadzie już. Warzywa mają być chrupkie- jedynie pokryć się sokiem z krótkiego smażenia. Na koniec dodajemy jeszcze chlust, dwa dobrej jakości oliwy, kilka łyżek ricotty i możemy zajadać. Super smakuje jako samodzielny posiłek, ale można zjeść z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Drukuj to!
Smaczne! :)
OdpowiedzUsuń