środa, 1 lipca 2015

Warzywna miseczka rozmaitości z ricottą

Fajny pomysł na taką niby sałatkę :) Na zdrową przekąskę lub lunch do pracy. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przygotowanie banalne, jeśli jeszcze uda Wam się kupić szparagi wybierzcie ulubione, mnie trafiły się akurat białe. Chrupiąca, syta, zdrowa. Polecam




Składniki na 1-2 porcje:
- 300 g szparagów
- 1 duży pomidor
- 1/2 średniej młodej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych ziół- u mnie bazylia i oregano
- oliwa, sól i pieprz do smaku
- 50 g ricotty- opcja

Wykonanie:
- szparagi i cukinię "obieramy" na długie wąsy, niby makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Moja niestety nie działa takich cudów, zatem warzywa pokroiłam w cienkie plasterki :)
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy- nie ma prawa się zrumienić bo zgorzknieje. Po chwili wrzucamy nasze warzywa, pokrojonego pomidora, zioła, smażymy razem minutę, dwie, doprawiamy solą, pieprzem i w zasadzie już. Warzywa mają być chrupkie- jedynie pokryć się sokiem z krótkiego smażenia. Na koniec dodajemy jeszcze chlust, dwa dobrej jakości oliwy, kilka łyżek ricotty i możemy zajadać. Super smakuje jako samodzielny posiłek, ale można zjeść z ulubionym pieczywem. Smacznego!






Lekkie i szybkie dania na upalne dni
Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...