- porcja, dwie makaronu soba
- groszek cukrowy- 2 garści
- średnia papryka- wybierzcie kolor jaki lubicie
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka łyżek sezamu i mąki do opanierowania mięsa
* marynata do mięsa
- sos sojowy- 2, 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z połowy pomarańczy
- pieprz kajeński, lub płatki chili,
- łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa i wkładamy do marynaty przygotowanej z podanych składników na 2-3 godziny (mięso podczas manierowania chowamy do lodówki)
- zamarynowane mięso obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąki i sezamu i podsmażamy na złoto i zdejmujemy z patelni
- w tym samym rondlu/patelni krótko podsmażamy paprykę i groszek- dosłownie 3 minuty. Warzywa mają być dalej jędrne i chrupiące. Na koniec dodajemy ugotowany i zahartowany makaron soba i kurczaka. Przesmażamy całość minutę dwie i serwujemy :)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz