składniki na formę 23 cm średnicy:
* ciasto:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
* nadzienie:
- 1 kg wiśni + 1 szklanka cukru + więcej w pogotowiu
Wykonanie:
- składniki ciasta rozcieramy w palcach do postaci kruszonki i następnie zagniatamy ciasto. Im szybciej tym lepiej. Chodzi oto żeby nie ocieplać ciasta dłońmi. Gotowym wylepiamy formę do tarty, mocno przyciskamy do dna i brzegów żeby ciasto ładnie trzymało kształt podczas pieczenia. Nakłuwamy widelcem i schładzamy przez około 40 minut do godziny
- wiśnie pestkujemy, wkładamy do szerokiego rondla, dodajemy cukier (ilość cukru jest orientacyjna, modyfikujcie smak wedle gustu- moje wiśnie nie były bardzo kwaśne, dlatego dałam około 1 szklanki cukru) i smażymy :) Wiśnie najpierw puszczą dużo soku, który stopniowo będzie się redukował. Smażymy tak długo aż na dnie rondla zostaną wiśnie oblepione gęstym wiśniowym syropem. O takie wiśnie właśnie nam chodzi :) Smażenie zajmie około 40 minut do godziny.
- schłodzony spód tarty podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Nakładamy grubą warstwę konfitury z wiśni i cały ganache. Smacznego!
- ganache: śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż składniki się połączą w jednolitą masę i już :)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz