piątek, 10 lipca 2015

Makaron z zielonymi warzywami i pesto z rukoli

Już bardziej zielonego makaronu nie mogłam przygotować. Zielony sos i zielone młode warzywa. Pyszny, warzywa chrupkie, jędrne i słodkie dla kontrastu zestawione z gorzkawym pesto z rukoli. Polecam! Kwintesencja lata na talerzu.


Składniki na 4 porcje:
- 400/ 500 g ulubionego krótkiego makaronu (u mnie kokardki)
- pesto z rukoli (3 garści rukoli, garść bazylii, garść pestek słonecznika, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól)
- dwie garści groszku cukrowego
- garść groszku
- dwie garści młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- świeże zioła: u mnie bazylia i oregano

Wykonanie:
- młody bób krótko blanszujemy w wodzie- około 7 minut. Po ostygnięciu obieramy
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy warzywa, startą skórkę z cytryny i przesmażamy razem nie dłużej niż 2-4 minuty. Warzywa mają tylko przejść smakiem oliwy z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy świeże zioła i mieszamy z sosem.
- pesto przygotowujemy z podanych składników (blendujemy wszystko na zielony sos, a gęstość regulujemy dodając oliwę), lub korzystamy z gotowego
- makaron mieszamy z pesto i zielonymi warzywami duszonymi krótko w oliwie.
Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...