wtorek, 14 lipca 2015

Makaron z rukolowym pesto, groszkiem, szparagami, cukinią i ricottą

Pyszny i lekki makaron. Wiosenno-letni. Wspaniale aromatyczny. Musicie wypróbować. Robi się go dosłownie w 20 minut. Tyle co kilka minut przesmażyć warzywa na oliwie z czosnkiem, przygotować pesto i ugotować makaron :) Polecam zwłaszcza gdy upał doskwiera :)




Składniki na 3 porcje:
- 350 g ulubionego krótkiego makaronu
- 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
- dwie garści zielonego groszku
- 1/2 pęczka szparagów, ale pasować też będzie fasolka szparagowa
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz,
- świeże zioła- u mnie oregano i bazylia
- *pesto (u mnie domowe z rukoli, ale możecie użyć takiego jakie lubicie)
-  100 g ricotty (na 3 porcje)
- pomidorki koktajlowe (garść) lub duży dojrzały pomidor

Wykonanie:
* pesto z rukoli: 2 garści rukoli, garść liści bazylii, 2 duże ząbki czosnku,2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i oliwę (ilość według uznania) blendujemy do uzyskania gładkiego zielonego sosu. Konsystencję regulujemy dolewając oliwę
- makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- na oliwie przez dosłownie chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek, wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę lub nieduże kawałki (na jeden kęs, a groszek wyłuskany). Smażymy minutę razem żeby przeniknęły smakiem a dalej pozostały jędrne, doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem
- ugotowany makaron mieszamy z pesto i pozostałymi zielonymi warzywami, wrzucamy pokrojonego na kawałki pomidora lub pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Serwujemy z ricottą. Smacznego!


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...