Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* spód:
- 1 szklanka maki graham
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
* nadzienie:
- 500 g wydrylowanych słodkich czereśni
- 2 brzoskwinie podzielone na ósemki
- 2 łyżki otrąb
* kruszonka
- 1/2 szklanki mąki graham
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 50 g masła
- wszystkie składniki na kruchy spód rozcieramy w palcach do postaci kruszonki, następnie krótko zagniatamy w plastyczne ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 40 minut do godziny w lodówce
- kruszonka: postępujemy jak w przypadku ciasta na spód, tylko poprzestajemy na pierwszym etapie, czyli na powstaniu okruchów- również schładzamy
- schłodzony spód podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni, następnie posypujemy otrębami (wchłoną sok z owoców, a ciasto będzie dalej kruche), wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika kiedy kruszonka będzie upieczona na złoto :)
Drukuj to!
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń