Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
* kruche ciasto"
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
- 2 łyżki cukru pudru
* krem waniliowy:
- 2 całe jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- cukier z prawdziwą wanilią- 1 płaska łyżka
* dodatkowo:
- połówki moreli- kilka owoców
- wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, następnie szybko zarabiamy ciasto- chodzi oto, żeby nie ogrzewać go dłońmi. Gotowym wylepiamy tortownicę lub inną formę. Jeśli tak jak ja używacie tortownicy zróbcie rant na nadzienie z kremu. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przez około 40 minut.
- schłodzony spód ciasta podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni
- mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w rondelku. W misce miksujemy jaja z mąką i gdy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną do rondla cały czas mieszając żeby nie zrobiła się nam jajecznica. Gotujemy krem i intensywnie mieszamy rózgą żeby był gładki. Gdyby jednak powstały grudki krem możemy albo zmiksować albo przetrzeć przez sito, uważam że łatwiej jest zmiksować :). Lekko przestudzony krem wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy połówki owoców- skórką do góry i zapiekamy jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Przepis podejrzałam tu
Drukuj to!
Może się skuszę i przygotuję, bo mam prawdziwy zalew morel w ogrodzie u rodziców.
OdpowiedzUsuńwww.megipegiwkuchni.blogspot.com