wtorek, 21 lipca 2015

Tarta z kremem waniliowym i morelami

Pyszna klasyka. Już nawet nie wiem ile razy o tym wspominałam ale najprostsze połączenia smakowe bronią się same. Nie trzeba wiele czasu ani wysiłku żeby upiec takie pyszne ciasto. Sprawicie przyjemność sobie i swoim najbliższym. Latem uwielbiam ciasta owocowe! Na czekoladowe przyjdzie pora gdy zrobi się chłodniej. Teraz korzystam z owoców dojrzewających w słońcu i jak najdłużej chce zapamiętać ich smak. Gorąco polecam.


Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
* kruche ciasto"
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
- 2 łyżki cukru pudru
* krem waniliowy:
- 2 całe jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- cukier z prawdziwą wanilią- 1 płaska łyżka
* dodatkowo:
- połówki moreli- kilka owoców


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, następnie szybko zarabiamy ciasto- chodzi oto, żeby nie ogrzewać go dłońmi. Gotowym wylepiamy tortownicę lub inną formę. Jeśli tak jak ja używacie tortownicy zróbcie rant na nadzienie z kremu. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przez około 40 minut.
- schłodzony spód ciasta podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni
- mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w rondelku. W misce miksujemy jaja z mąką i gdy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną do rondla cały czas mieszając żeby nie zrobiła się nam jajecznica. Gotujemy krem i intensywnie mieszamy rózgą żeby był gładki. Gdyby jednak powstały grudki krem możemy albo zmiksować albo przetrzeć przez sito, uważam że łatwiej jest zmiksować :). Lekko przestudzony krem wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy połówki owoców- skórką do góry i zapiekamy jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Przepis podejrzałam tu

Piknik

Uczta pod gołym niebem



Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Może się skuszę i przygotuję, bo mam prawdziwy zalew morel w ogrodzie u rodziców.

    www.megipegiwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...