Składniki na 2-3 porcje:
- 350 g makaronu pappardelle
- 2 garści liści jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- pestki dyni i słonecznika
- kilka listków bazylii
- pół pęczka zielonych szparagów
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- pesto: jarmuż (pozbawiony twardych łodyżek), bazylię, czosnek, pestki, oliwę blendujemy aż powstanie jednolity zielony sos- nasze pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.
- w osolonej wodzie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania do garnka z makaronem na chwilkę wrzucamy pozbawione łykowatych końcówek szparagi- mają się tylko lekko podgotować i dalej być chrupiące. Po 3 minutach wyjmujemy szparagi, kroimy na mniejsze kawałki, odsączamy makaron, mieszamy z pesto, szparagami i zajadamy :)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz