poniedziałek, 11 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

To moje pierwsze ciasto w rabarbarem, które upiekłam tego samego dnia jak w moje ręce trafił rabarbar. Najprostsze, nieskompilowane a zniknęło ledwo wyjęte z piekarnika. Staram się nie udziwniać pierwszych wypieków z sezonowymi produktami jak rabarbar czy truskawki. Sycę się ich smakiem w najprostszej postaci. Takie właśnie jest to ciasto. Przygotowania zajmują chwilę, tylko kilka składników a uśmiech na twarzach domowników gdy ciasto na stole: bezcenny :)


Składni na tortownicę około 23 cm średnicy:
* ciasto ( również na kruszonkę)
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)
- 250g masła lub margaryny do pieczenia (prosto z lodówki)
- 2-3 łyżki cukru pudru
* dodatkowo:
- 350-400g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki
- gruby cukier
- cukier puder do oprószenia


Wykonanie:
- składniki na ciasto rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka i zagniatamy w elastyczne ciasto. Około 3/4 z podanej ilości wykorzystujemy do wylepienia dna i boków tortownicy.  Pozostałe odkładamy. Ciasto w tortownicy nakłuwamy widelcem i przekładamy blaszkę do lodówki w celu schłodzenia- na przynajmniej 40 minut. Odłożoną cześć ciasta również schładzamy.
- na zimnym cieście układamy rabarbar w kawałkach, posypujemy grubym cukrem (może też być zwykły albo brązowy), a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę z ciasta które odłożyliśmy po wylepieniu tortownicy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut.
- upieczone studzimy na kratce a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem :)

Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...