* ciasto:
- 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości kakao minimum 60%
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 90 g masła
- 2 jajka
- trochę ponad 1/2 szklanki mleka (u Doroty mleko koksowe ale nie miałam takiego pod ręką)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* krem:
- 1 kremowy serek o wadze 170-225 g- śmietankowy
- 1 mały kubek śmietany kremówki
- cukier puder do smaku: 1-2 łyżki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
* polewa:
- 100 g czekolady
- 100 ml śmietany kremówki (czekoladę i kremówkę podgrzewamy aż oba składniki się połączą- przestudzoną masą dekorujemy ciasto)
* ciasto:
- do miseczki wsypać kakao, dodać połamaną czekoladę i zalać gorącą wodą- mieszać do połączenia składników
- suche składniki z wyjątkiem cukru przesiać i wymieszać
- cukier zmiksować z jajami do otrzymania jasnej i puszystej masy, wlać roztopione i przestudzone masło, krótko zmiksować do połączenia. Do masy jajecznej wlać mleko (lub mleko koksowe), zmiskować do połączenia, dodać suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia), zmiksować do połączenia. Na koniec wlać przestudzoną masę czekoladową i ponownie zmiksować do połączenia.
Ciasto będzie dość rzadkie zatem należy wybrać do pieczenia szczelną tortownicę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka (warto sprawdzić już po 30).
- upieczone ciasto studzimy na kratce i takie całkowicie wystudzone kroimy wzdłuż na pół- do uzyskania dwóch blatów
* krem:
- kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie partiami dodajemy kremowy serek i wiórki i mieszamy krótko do połączenia. Otrzymanym kremem przekładamy upieczone blaty z ciasta czekoladowego. Złożone ciasto dekorujemy polewą i schładzamy w lodówce i tam też przechowujemy- przed podaniem wyjmujemy jednak z lodówki żeby nabrało temperatury pokojowej. Smacznego!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz