wtorek, 26 maja 2015

Bananowe muffiny z markizami

Wariacja na temat babeczek bananowych. Pysze i proste, ale żeby nie popadać w rutynę dodałam do ciasta pokruszone ciastka typu markizy. U mnie czekoladowo- karmelowe ale możecie wybrać jakie chcecie :) Miękkie i wilgotne babeczki i chrupiąca niespodzianka w środku. Idealne dla dzieci na drugie śniadanie- jeśli wybierzecie bardzo dojrzałe banany, nie ma potrzeby bardzo dosładzać cukrem :) Takie muffiny to też świetny upominek- wystarczy upieczone muffiny włożyć w fajne papiloty i słodki prezent gotowy :) Najlepsze jest to, że ciasto nie wymaga żmudnych przygotowań. Składniki mieszamy łyżką i już :) Polecam!



Składniki na około 18 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego bez wyraźnego smaku
- 3/4 dużego kubka kefiru/ maślanki lub jogurtu (duże opakowanie = 370 g)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajo
- 3/4 opakowania ciastek markiz (około 180 g)- wybierzcie ulubione + 2-3 ciastka do dekoracji

Wykonanie:
- do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier i pokruszone ciastka- całość mieszamy łyżką
- w drugiej (mniejszej) misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej, jogurt i jajo i mieszamy do połączenia
- w większej misce umieszczamy wszystkie składniki, całość mieszamy krótko do połączenia łyżką
- papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut- do tzw. suchego patyczka. Studzimy a potem delektujemy się!
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...