No przepyszna jest po prostu. Musicie upiec póki sezon na szparagi trwa. Kilka składników a jaki smak! Jest naprawdę grzechu warta. Świetnie smakuje na ciepło ale też na zimno. Możecie ją przygotować i zabrać ze sobą na piknik :)
Składniki (forma 28 cm średnicy)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 180 g masła
* nadzienie:
- pół pęczka szparagów: wykorzystałam zielone i białe
- mały kubek śmietany kremówki
- 2-3 łyżki pesto bazyliowego
- garść pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz, świeże listki bazylii lub suszone
Wykonanie:
- składniki na ciasto rozcieramy w palach do postaci kruszonki a następnie zagniatamy elastyczne ciasto, którym wylepiamy formę, dokładnie dociskając ciasto do spodu i rantów. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 40 minut.
- nadzienie: szparagi lekko podgotowujemy w osolonej i posłodzonej wodzie. Mają być al dente. Gotujemy je około 6 minut i studzimy na papierowym ręczniku
- śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, na sam koniec dodajemy pesto, krótko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- tarta: ciasto podpiekamy w piekarnik przez około 20 minut, w temperaturze 190 stopni aż będzie miało ładny zloty kolor
- na podpieczonym spodzie układamy ugotowane szparagi, rozsmarowujemy równą warstwą śmietanę z pesto, następnie układamy plasterki pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posypujemy wszystko ziołami (świeżymi lub suszonymi) a na koniec układamy mozzarelle porwaną na kawałki lub pokrojoną na plasterki.
- tartę zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz