czwartek, 18 czerwca 2015

Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą

Bardzo pyszne i pożywne curry. Jak kiedyś nie lubiłam to teraz co niedzielę przygotowuje sobie solidną porcję na obiad w pracy. Zainspirowała mnie moja bliska koleżanka, które po tym jak zrobiła to curry powiedziała ze to najlepsze jakie jadła. Po takiej rekomendacji nazajutrz przygotowałam swoje. I to prawda, jest przepyszne! Bardzo polecam!


Składniki na 2-3 spore porcje:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów
- 1/2 dużego batata
- 2 garści szpinaku lub więcej
- 2-3 ząbki czosnku
- około 3/4 szklanki wody, ale można też użyć mleka kokosowego, którego akurat ja nie miałam
* przyprawy i dodatki
- 1/2 świeżego chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- ryż do podania (u mnie jaśminowy)


Wykonanie:
- zaczynamy od przygotowania domowej pasty curry: do moździerza przekładamy odmierzone przyprawy, ja używam niemielonych nasion, tylko kurkumę i cynamon mam w proszku. Dodajemy posiekany z grubsza czosnek, chili, i imbir, szczyptę soli i miażdżymy wszystko na jednolitą pastę
- na oleju podsmażamy batata pokrojonego w kostkę, dodajemy pastę curry, mieszamy i dalej smażymy. Po chwili dodajemy wodę/ mleko koksowe, soczewicę, pomidory i dusimy wszystko aż soczewica się ładnie rozgotuję a batat będzie miękki- nie trwa to długo, około 10-15 minut. Gdy nasz sos (curry) jest jednolity wrzucamy szpinak, i gdy zmięknie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut i już :)
- curry podajemy z ulubionym dodatkiem- u mnie z moim ulubionym ryżem jaśminowym


Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...