czwartek, 30 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i lukrem

Jak ostatnio możecie zauważyć namiętnie piekę drożdżówki. Tym razem jeszcze prościej i szybciej: ciasto drożdżowe z owocami. Wyrobienia ciasta to jakieś 10 minut, potem godzinka na wyrastanie i około 45 minut na pieczenie. A zapach drożdżowego ciasta w domu- bezcenny. Kubek zimnego mleka, kawałek drożdżowego placka i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Bardzo polecam sobie upiec czasem taki placek, to mój osobisty comfort food, może też i wasz...



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki maślanki/ kerfiru/ mleka
- 1 jajo
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru
* owoce: u mnie porzeczki, ale możecie dać każde swoje ulubione pod warunkiem że np. wiśnie odsączycie na sicie z soku + kilka łyżek otrąb
* lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny + cukier puder (ucieramy o uzyskania pożądanej konsystencji)



Wykonanie:
- z drożdży, 2 łyżek ciepłej wody i szczypty cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
- w rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy maślankę/mleko/ kefir i lekko podgrzewamy
- do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, spienionym zaczynem, jajkiem a następnie dodajemy mieszaninę maślanki/ mleka i masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy odstaje od ścianek miski jest gotowe, może się lekko kleić. Odstawiamy w misce przykrytej folią do wyrośnięcia na około godzinę
- gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy, przekładamy do formy i rozciągamy na całej powierzchni. Formę z ciastem odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Posypujemy otrębami (wchłoną nadmiar soku z owoców) i owocami.
- ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone powinno przejść test "suchego patyczka".
- po ostudzeniu możecie ciasto polukrować :)

Letnie owoce Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...