wtorek, 24 września 2013

Szczupak z patelni z grzybami i natką

Kolega wędkarz obiecał szczupaka i słowa dotrzymał. Zostałam obdarowana świeżą rybką i postanowiłam ją pysznie przyrządzić :) Gdy szukałam inspiracji, natknęłam się na przepis z o!kuchni, i tak mi się spodobał, że postanowiłam natychmiast go wypróbować. Rybka smakuje obłędnie. Żałuję, że nie miałam pod ręką leśnych grzybów, ale nawet z pieczarkami danie jest grzechu warte. Szczupak pokrojony jest w dzwonki, ma trochę ości, ale bez przesady! W czasach gdy jedyną znaną nam postacią ryby są rybne paluszki lub filety nie wiadomo z czego, warto czasem zjeść własnoręcznie wykrojone dzwonki zanurzone w kremowym sosie.


Na 2, 3 spore porcje:
- szczupak (wykroiłam 8 kawałków grubości 2cm)
- 300 g grzybów ( najlepiej leśnych, a jeśli nie macie to użyjcie małych pieczarek)
- pęczek natki z pietruszki
- 1 kubek śmietany kremówki (opakowanie 200 g), używam gęstej kremówki z Piątnicy
- masło i olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- mąka do panierki




Wykonanie:
- pieczarki: małe w całości a większe pokrojone w połówki lub ćwiartki podsmażamy na oleju/ maśle na złoto. Robimy to partiami, wrzucone jednocześnie zaczną się dusić! Usmażone przekładamy do miseczki.
- na tym samym oleju przesmażamy na rumiano cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek. Przekładamy do miski z grzybami.
- rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy w mące i smażymy dosłownie po półtorej minuty z każdej strony. Usmażone dzwonki zdejmujemy z patelni.
- na patelnie możemy teraz przełożyć ponownie grzyby, podsmażoną cebulę i czosnek, dodajemy śmietankę, podgrzewamy sos i doprawiamy: solą, pieprzem, natką z pietruszki. Na koniec dodajemy usmażone dzwonki z szczupaka i podgrzewamy przed podaniem. Drukuj to!

2 komentarze:

  1. super przepis, dzięki!
    uwaga do redakcji: część ryby to "dzwonko", w liczbie mnogiej "dzwonka" :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...