Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5-6 łyżek gorzkiego kakao
- 3 jaja
- garść wiórków kokosowych
- jaja ubijamy z cukrem aż powstanie kremowa, jasnożółta masa, która potroi objętość w stosunku do tej pierwotnej
- masło i kakao rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia
- do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy a na koniec stróżką wlewamy masło z kakao. Delikatnie mieszamy wszystko rózgą kuchenną.
- ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowym i pieczemy przez około 30 minut- do suchego patyczka. Ciasto jest bardzo w stylu brownie więc może być mokre w środku i mieć tendencję do zakalca. Taki jego urok. Polecam!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz