Już jak tylko wypatrzyłam ten przepis to wiedziałam że polubimy się z tym ciastem. Łączy cechy sernika i ciasta ucieranego :) Naprawdę jest super! Uwielbiam ricottę- w słodkim wypieku jeszcze jej nie próbowałam, a dodatek mielonych migdałów sprawa że ciasto smakuje obłędnie. Starta skórka z cytryny dodaje uroku i charakteru :) Musicie wypróbować. Przepis z MW.
Składniki na tortownicę 23 średnicy:
- 4 duże jaja- żółtka i białka osobno
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g ricotty
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z całej dużej cytryny
Wykonanie:
- białka ubić do postaci delikatnej piany i stopniowo, łyżka po łyżce wsypać połowę cukru z przepisu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić podczas ubijania
- w drugiej misce miękkie masło ucieramy z resztą cukru na puch. Następnie po kolei wbijamy po jednym żółtku, po każdym krótko miksując. Dodajemy skórkę z cytryny, ricottę, cukier waniliowy, zmielone migdały i oba rodzaje mąki (przesiane!). Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką aż masa serowa połączy się z pianą- robimy to jednak delikatnie, żeby ciasto było puszyste.
- ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Powinno ładnie wyrosnąć i mieć ładny złoty kolor z wierzchu. Podczas studzenia może się lekko zapaść na środku.
- ostudzone warto oprószyć cukrem pudrem- będzie pięknie wyglądać.
Drukuj to!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń