poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Krajanka kokosowa z dżemem morelowym na kruchym spodzie

Pyszna krajanka! Jak tylko dojrzałam przepis u Doroty z MW wiedziałam że upiekę niezwłocznie. Zapomniany smak dzieciństwa :) Kokosanki to był hit wśród dzieci na moim podwórku. Pełna torba kokosanek rozchodziła się w mig. Mogłabym je jeść i jeść. Bardzo fajne na deser do kawy czy herbaty. Koniecznie upieczcie, myślę że znikną w mig :)


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 żółtka (białka zachowujemy)
- 2 łyżki cukru pudru
- ew. łyżka kwaśnej śmietany
* kokosanka:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru plus jedna czubata łyżka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka soku z cytryny
- 70 g wiórków kokosowych
* do przełożenia:
- ulubiony dżem najlepiej lekko kwaskowy: mnie morelowy, ale możecie użyć każdego ulubionego, np, malinowego


Wykonanie:
* ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do postaci kruszonki a następnie zagniatamy w elastyczne ciasto. Gdyby składniki ciasta nie chciały się sklejać dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowym ciastem wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 40 minut żeby się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy ciasto w temperaturze 190 stopni przez około kwadrans. Ciasto wyjmujemy na kratkę, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni.
* kokosanka: białka ubijamy na pianę i gdy zaczną się formować wierzchołki dodajemy łyżka po łyżce cały cukier. Miksujemy tak długo aż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier całkowicie rozpuszczony. Na samym końcu dodajemy mąkę, sok z cytryny i wiórki i miksujemy krótko do połączenia.
- ciasto: na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pół słoika wybranego dżemu, przykrywamy pianą z wiórkami kokosowymi  i wkładamy do piekarnika. W tej temperaturze dopiekamy ciasto przez około godzinę lub dłużej. Warstwa kokosankowa powinna być sztywna i delikatnie zrumieniona. Studzimy w zamkniętym piekarniku a potem zajadamy.

Wiosenne słodkości!


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...