czwartek, 30 kwietnia 2015

Makaronowa sałatka w hiszpańskim stylu- z tuńczykiem, oliwkami i kaparami

Dawno nie było makaronu na blogu, zatem powracam z propozycją na fajny lunch, który możemy zabrać ze sobą do pracy albo zjeść go gdy padamy z głodu bo to bardzo szybka sałatka :) Gotujemy ulubiony makaron, szczodrze dodajemy oliwki, kapary i tuńczyka. Sos na bazie oliwy i już. Mówię Wam, pycha. Musicie zrobić. Idealna propozycja na piknik- pakujemy do pojemnika i jedziemy odpoczywać. Danie jest syte i pełne smaku. Bardzo polecam. Przepis podejrzałam tu.






Składniki na 2-3 porcje:
- 300 g ulubionego krótkiego makaronu
- po garści czarnych i zielonych oliwek
- duża łyżka (lub wedle uznania) kaparów
- puszka tuńczyka w kawałkach
- posiekany pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
- ziarna słonecznika lub pestki dyni
* sos: oliwa z oliwek (50ml), sok z cytryny (2 łyżki), 1 łyżeczka sosu Worchestershire, starty ząbek czosnku - wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania emulsji


Wykonanie:
- makaron gotujemy al dente, hartujemy żeby pozostał jędrny i nie posklejał się
- do miski przekładamy wszystkie składniki sałatki, mieszamy z sosem, na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i posypujemy pestkami. Gotowe :) Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...