Lubię proste, klasyczne serniki. Bez udziwnień, polew. Najlepiej żeby było w nich jak najwięcej sera. Mam słabość do mazistych i rozpływających się w ustach delicji sernikowych. Taki właśnie jest sernik wiedeński. Tylko ser, jaja i masło. Bez spodu. Zrezygnowałam z polewy, oprószyłam go tylko cukrem pudrem. Polecam wszystkim łasuchom :) Przepis z Moich Wypieków.
Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 1 kg sera na sernik, z wiaderka lub zmielonego przynajmniej trzykrotnie
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- opcjonalnie bakalie, smażona skórka pomarańczy- pominęłam
- opcjonalnie 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła na polewę/ cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna i lekka wbijamy po jednym jaju, po każdym krótko miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, cukier lub ekstrakt waniliowy, ew. bakalie. Mieszamy do połączenia składników- nie napowietrzamy masy!
- gotową masę przekładamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia
- sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Masa powinna ściąć się przy brzegach, na środku może być dalej "galaretowa". Upieczony sernik studzimy w zamkniętym piekarniku, potem na blacie aż całkowicie ostygnie a na koniec schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc- dopiero wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.
- przed podaniem możemy polać polewą czekoladą (czekoladę i masło rozpuszczamy do połączenia) albo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Drukuj to!
serniki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń