piątek, 27 marca 2015

Lekkie ciasto z galaretką, owocami i masą śmietanowo-czekoladową

Uff bardzo długa nazwa, ale zawiera wszystkie wskazówki z czym macie do czynienia. Bardzo proste w przygotowaniu- jak to u mnie, a różnorodne w smaku i konsystencjach. Myślę że posmakuje każdemu, jest bardzo lekkie i owocowe. Bardzo polecam!


Składniki (piekłam w tortownicy 23 średnicy):
* biszkopt:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
* masa z galaretki i owoców:
- 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
- 500 g malin (mogą być mrożone)
* masa śmietanowo-czekoladowa
- 300 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
- tabliczka białej czekolady
- ew. cukier puder do smaku- ale myślę że nie jest potrzebny

Wykonanie:
- jaja ubijamy z cukrem aż masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powinna być jasnożółta, kremowa i puszysta. Gdy taka jest, przesiewamy do misy miksera oba rodzaje mąki i mieszamy szpatułką- to bardzo ważne żeby masa po wymieszaniu była puszysta- dzięki temu nasz biszkopt pięknie urośnie.
- ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno mieć jasnozłoty kolor i przejść test suchego patyczka.
- upieczone ciasto zrzucamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 cm. Z ciasta ucieknie nadmiar powietrza i będzie równe i jednorodnie puszyste
- odstawiamy biszkopt w formie do całkowitego wystygnięcia
*masa z galaretek: galaretki rozpuszczamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy żeby ostygły. Gdy galaretki są chłodne dodajemy owoce. Dałam mrożone maliny- przez co masa zaczęła bardzo szybko tężeć; gdy korzystamy ze świeżych owoców galaretki z wymieszanymi owocami wstawiamy do lodówki żeby uzyskać ten sam efekt.
- stężałą galaretkę z owocami przelewamy na ostudzony całkowicie biszkopt i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, dwóch możemy przygotować masę śmietanowo-czekoladową.
*masa śmietanowa: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy rózgą z roztopioną czekoladą. Masę można dosłodzić do smaku, jednak uważam że nie trzeba- biała czekolada jest bardzo słodka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wierzch naszego torcika i chłodzimy kolejny dwie godziny. Po tym czasie zajadamy. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...