Składniki na formę 28 cm średnicy:
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła lub margaryny ( kostka=250 g)
*krem cytrynowy:
- 1/2 szklanki soku z cytryny + 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 85 g masła
- 3 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
*beza:
- 3 białka
- 200 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- ciasto: mąkę i tłuszcz rozcieramy w palcach do postaci kruszonki a następnie energicznie zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę mocno dociskając do ścianek bocznych, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez 40 minut do godziny. Schłodzone ciasto podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni
- krem: sok, wodę, żółtka, cukier i mąkę umieszczamy w rondelku z grubym dnem, rozkłócamy składniki kremu rózgą i zaczynamy podgrzewać. Postępujemy jak przy gotowaniu budyniu, często mieszamy żeby krem nie przywarł do dna. Gdy krem zaczyna gęstnieć dodajemy masło i mieszamy aż budyń będzie miał gęstą i kremową konsystencję. Jeszcze ciepły przelewamy na podpieczony spód
- beza: białka ubijamy na pianę i gdy będzie już w miarę sztywna dodajemy po łyżeczce cukier. Za każdym razem miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. Stosujemy tę metodę, aż wykorzystamy cały cukier. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Ubitą pianę przekładamy na budyń, formujemy kształt na jaki mamy chęć i zapiekamy w piekarniku tartę przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz