Pyszne danie, które powstało spontanicznie podczas sprzątania lodówki :) Duuużo warzyw, wyraźny w smaku makaron soba, pierś kurczaka która pozostała po obiedzie i szybki sos sojowo-pomarańczowy. Danie powstało błyskawicznie, myślę że w 30 minut. Bardzo polecam na szybki i smaczny obiad :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 porcja makaronu soba (możemy wziąć dwie)
- pół brokułu
- garść zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- garść groszku cukrowego (u mnie mrożony)
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 strąka czerwonego chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 pierś z kurczaka (moja została zamarynowana w soku z pomarańczy, posiekanymi chili, czosnku i sosie sojowym)
- sos: sos sojowy, łyżeczka cukru, sok z całej pomarańczy
- opcjonalnie: ziarna sezamu, kiełki
Wykonanie:
- mrożone warzywa blanszujemy we wrzątku przez minutę, dwie. Wyjmujemy i odkładamy do miseczki
- makaron soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i hartujemy w bardzo zimnej wodzie, nitki makaronu się nie posklejały
- na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w wąskie paski zamarynowaną pierś z kurczaka- możecie użyć też resztek mięsa jakie zostało wam z obiadu- pieczonej szynki, łopatki, pieczonego kurczaka. Gdy mięso jest podsmażone dorzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chili, czerwoną paprykę pokrojoną w wąskie paski. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając. Po kilku minutach dodajemy wcześniej z blanszowane warzywa, wlewamy sok z pomarańczy, kilka łyżek sosu sojowego- około 4, łyżeczkę cukru. Dalej smażymy na dużym ogniu, mieszamy żeby warzywa zmiękły, nie powinno to jednak trwać za długo- chcemy żeby zostały chrupiące. Sprawdzamy czy sos jest odpowiednio słodko-słono- kwaśny i w razie konieczności dodajemy albo sosu sojowego albo soku z pomarańczy czy też odrobinę cukru.
- usmażone mięso i warzywa łączymy z makaronem. Danie na talerzu możemy posypać uprażonym sezamem lub dołożyć porcję kiełków ku jeszcze większej zdrowotności. Bardzo polecam!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz