Składniki (forma 28 cm średnicy)
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła/ margaryny
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
*krem:
- 3/4 szklanki mleka 3.2 %
- cukier wanilinowy lub domowy cukier waniliowy- 2 łyżki
- cukier puder do smaku (1-2 łyżki)
- 2 jaja
*dodatkowo:
- brzoskwinie pokrojone w plasterki (świeże lub z puszki)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy w ciasto. Gotowym wylepiamy formę mocno przyciskając ciasto do ścianek formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce godzinę (lub o połowę krócej w zamrażalce). Schłodzony spód tarty podpiekamy na złoty kolor w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy.- wszystkie składniki kremu miksujemy
- tarta: na upieczonym spodzie układamy brzoskwinie pokrojone w plastry i zalewamy zmiksowanym kremem waniliowym. Tartę zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut- krem powinien być ścięty.
- ostudzoną tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Drukuj to!

Idealna na przywołanie wiosny :)
OdpowiedzUsuńpo zmiksowaniu wszystkich składników na masę waniliową wyszła mi bardzo płynna konsystencja. Na pewno nie nazwałabym tego masą. To pewnie źle, prawda? co może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńkrem zgęstnieje podczas pieczenia, proszę się nie przejmować jego konsystencją zaraz po zmiksowaniu :)
Usuń