czwartek, 12 marca 2015

Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Piękna i smaczna tarta z mojej nowej książki kucharskiej "Cukiernia Lidla". Powtórzę pewnie opinie bardzo wielu osób, ale ta książka jest super! Bardzo pomysłowo przedstawione grupy wypieków, ciekawe i proste przepisy, brak nachalnego lokowania produktu. Super zdjęcia zachęcają do pieczenia. Oto pierwszy przepis, który wypróbowałam :) Bardzo polecam tę książkę ale i tartę :)


Składniki (forma 28 cm średnicy)
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła/ margaryny
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
*krem:
- 3/4 szklanki mleka 3.2 %
- cukier wanilinowy lub domowy cukier waniliowy- 2 łyżki
- cukier puder do smaku (1-2 łyżki)
- 2 jaja
*dodatkowo:
- brzoskwinie pokrojone w plasterki (świeże lub z puszki)
- cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
- ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy w ciasto. Gotowym wylepiamy formę mocno przyciskając ciasto do ścianek formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce godzinę (lub o połowę krócej w zamrażalce). Schłodzony spód tarty podpiekamy na złoty kolor w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy.
- wszystkie składniki kremu miksujemy
- tarta: na upieczonym spodzie układamy brzoskwinie pokrojone w plastry i zalewamy zmiksowanym kremem waniliowym. Tartę zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut- krem powinien być ścięty.
- ostudzoną tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Idealna na przywołanie wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po zmiksowaniu wszystkich składników na masę waniliową wyszła mi bardzo płynna konsystencja. Na pewno nie nazwałabym tego masą. To pewnie źle, prawda? co może być tego przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem zgęstnieje podczas pieczenia, proszę się nie przejmować jego konsystencją zaraz po zmiksowaniu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...