Naprawdę obłędne, mięciutkie, mięsiste, baaardzo wilgotne, gęste ciasto czekoladowe które rozpływa się w ustach. Na wierzchu ganache z ciemnej czekolady. Jeśli macie ochotę na takie klejące i czarne od czekolady i kawy ciasto to jest to najlepszy wybór. Jest przepyszne. Musicie wypróbować. Przepis za Domi (wersja na pół formy).
Składniki (na tortownicę 23 cm średnicy, lub podobnej wielkości formę z kominkiem)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 35 dag ciemnego kakao
- 160 ml espresso
- 1 szklanka cukru
- 2 małe jaja
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ domowego cukru waniliowego
* ganache czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 100 ml słodkiej śmietanki, minimum 30% tłuszczu
Wykonanie:
- kawę i kakao umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż składniki się połączą
- cukier, cukier waniliowy, sól, jaja ubijamy mikserem na białą kremową masę. Gdy cukier się już całkowicie rozpuści stopniowo dodajemy maślankę, olej i suche, przesiane pozostałe składniki (mąkę i sodę oczyszczoną). Na koniec wlewamy przygotowaną na samym początku masę kawowo-kakaową. Cisto będzie płynne- dlatego przelewamy je tylko do szczelnej formy. (Ja swojej niczym nie wykładałam, posmarowałam tylko olejem).
- ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Będzie mokre w środku ale powinno się ściąć i na wierzchu utworzyć skorupkę jak przy brownie.
- ciasto pozostawiamy w formie aż całkowicie wystygnie. Wyjęte z formy ciasto polewamy ganache czekoladowym (śmietankę zagotowujemy, a następnie zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż powstanie gęsta i kremowo-czekoladowa polewa)
- ciasto jest bardzo mokre, gęste, możemy mieć wrażenie że ma zakalec, ale takie ma być: kremowe w środku. Uważajcie: jest uzależniające! ;)
Drukuj to!
Wszystko obłędnie czekoladowe musi być obłędnie pyszne! Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuń