środa, 16 lutego 2011

Zupa ogórkowa

Smaczna zupa, klasyk wśród polskich zup. O wyraźnym smaku. Prosta do przygotowania. Ostatnio lubię ją jeść zabieloną śmietaną, z dużą ilością świeżego koperku. Jeśli macie domowe kiszone ogórki to nie ma na co czekać :)



Składniki na 4 porcje:
-2 litry bulionu  (do którego przygotowania potrzebujemy pęczek włoszczyzny- bez kapusty i 4 pałki z      kurczaka)
- około 4-5 dużych kiszonych ogórków
- 1 średniej wielkości marchewka
- cebula, rozgnieciony ząbek czosnku
- 3-4 średnie ziemniaki
- kubek kwaśnej śmietany ( lub mniej, do smaku )
- duża łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, koperek


Wykonanie:
- Zaczynamy od bazy czyli od ugotowania bulionu mięsno-warzywnego. W międzyczasie ścieramy na średnich oczkach tarki marchew i kiszone ogórki i tak przygotowane warzywa, wzbogacone o rozgnieciony ząbek czosnku i posiekane pół cebuli podsmażamy przez kilka minut na maśle, żeby smaki się trochę "przegryzły"a warzywa zmiękły
- do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy przez około 10 minut. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy podduszone na maśle warzywa. Zupę doprawiamy pieprzem i solą  (uwaga z solą, ogórki są dość słone). Jeśli zupa wydaję się nam niedostatecznie kwaśna, polecam doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Klasycznie zabieliłam zupę kwaśną śmietaną i dodałam posiekany pęczek koperku.


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...