- 2 szklanki pszennej mąki
- około 12 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- aromat waniliowy, cynamon mielony, szczypta soli
Najprostsze na świecie racuchy. Do zrobienia ciasta nie używałam miksera. Przesiałam mąkę do miski, dodałam pozostałe suche składniki wymieszałam łyżką; na koniec wlałam rozczyn przygotowany z letniego mleka i rozpuszczonych w nim drożdży.Całość mieszałam tak długo aż powstało dość gęste, elastyczne ciasto bez grudek. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na dużej patelni smażyłam małe porcje ciasta nabierane łyżką wprost z miski ( nie odstawiałam racuchów do wyrośnięcia). Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem. Pyszne i proste, polecam!
Coś przepysznego ...taki wypiek jest wart grzech.:)
OdpowiedzUsuń