niedziela, 13 marca 2011

Cynamonowe racuchy pampuchy

Miałam ochotę dziś na słodkie śniadanie, padło na racuchy :) Kilka machnięć łyżką, szczypta chęci i pyszne racuchy gotowe. Z podanych poniżej proporcji wyjdzie około 1.5 zacnej porcji ;)



- 2 szklanki pszennej mąki
- około 12 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- aromat waniliowy, cynamon mielony, szczypta soli

Najprostsze na świecie racuchy. Do zrobienia ciasta nie używałam miksera. Przesiałam mąkę do miski, dodałam pozostałe suche składniki wymieszałam łyżką; na koniec wlałam rozczyn przygotowany z letniego mleka i rozpuszczonych w nim drożdży.Całość mieszałam tak długo aż powstało dość gęste, elastyczne ciasto bez grudek. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na dużej patelni smażyłam małe porcje ciasta nabierane łyżką wprost z miski ( nie odstawiałam racuchów do wyrośnięcia). Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem. Pyszne i proste, polecam!


Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...