niedziela, 5 lipca 2015

Razowy placek z truskawkami i kruszonką

Kolejny super placek :) Pieczone truskawki są mega! Słodkie i w smaku takie intensywnie truskawkowe :) Kto nie robił niech sobie upiecze taki placek i się zachwyci. Ciasto jest z dodatkiem mąki grubo mielonej, czyli jakby zdrowsze ;) Gorąco polecam, proste i szybkie! Przepis stąd.


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej gram 1850
- 1 szklanka maki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka
- 1/2 szklanki cukru lub więcej, wg uznania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jaja
- truskawki (około 300 g), 2 łyżki otrąb
* kruszonka: mąka graham (1/2 szklanki), cukier (2-3 łyżki), masło (70 g), płatki owsiane (3 łyżki)


Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijamy jaja, po kolei, po każdym ucieramy ciasto. Do miski w dwóch turach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wrzucamy łyżkę kwaśnej śmietany i mieszamy do połączenia
- ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypujemy otrębami i układamy połówki truskawek przecięciem do góry.
- kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach do postaci okruchów (kruszonki) i posypujemy ciasto po wierzchu.
- placek pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

Uczta pod gołym niebem


Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...