środa, 24 lipca 2013

Letnie ciasto z czerwoną porzeczką i agrestem

Idealne ciasto na letni podwieczorek, przygotowane małym nakładem pracy. Świetnie wygląda i super smakuje. Lubię kwaśne owoce połączone ze słodyczą ciasta. Jeśli chcemy sobie dogodzić gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pięknie się prezentuje i szybko znika. Przepis z Moich Wypieków, podmieniłam tylko owoce, bo sezon na truskawki jak dla mnie już minął, na szczęście owoców lata nigdy nie brakuje. Polecam przepis do wypróbowania. Ciasto ładnie wyrasta, jest sprężyste i rozpływa się w ustach.


Ciasto piekłam w tortownicy 23 średnicy/ składniki:
- 1 1/3 mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (12 %  lub 18 %)
- 1 duże jajo
- 1 opakowanie waniliowego lub śmietankowego budyniu (proszek)
- owoce lata (około 400 g- u mnie czerwona porzeczka i agrest)
- cukier puder do oprószenia (opcja)


Wykonanie:
- jeśli zależy nam na braku zakalca ( wiem że niektórzy uwielbiają zakalcowate wypieki ;) warto na dwie godziny przed planowanym pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej
- miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajo- masa może sprawiać wrażenie zważonej jednak nie należy się tym przejmować. Przesianą mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia dodajemy do miski w trzech turach, naprzemiennie z kwaśną śmietaną. Ciasto miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe przekładamy do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzimy na kratce, możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Bardzo ładne Ci wyszło to ciasto. Muszę obczaić, czy w którymś z warzywniaków w pobliżu domu lub pracy mają agrest, jakoś się nie rozglądałam, a strasznie dawno nie jadłam i teraz Ci zazdroszczę agrestu na cieście :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...