środa, 6 lipca 2016

Kasza bulgur z warzywami i sosem tahini

Kolorowa, bardzo zdrowa i bardzo smaczna kasza. Mam ogromne zapasy różnych kasz, ale z czystego lenistwa zazwyczaj sięgam po makarony. Dla małej odmiany postanowiłam spróbować przygotować kaszę bulgur. I powiem Wam że jest bardzo pyszna. Dodatek batatów, cynamonu, kardamonu podkręca jej smak, ale myślę że kompozycja smaków jest bardzo w sumie neutralna i dla każdego :) Może trąci trochę egzotyką, ale raz na jakiś czas można pobawić się smakami, co by nasze podniebienie miało trochę nowych wrażeń :) Danie możecie potraktować jako sałatkę na ciepło, albo dodatek do innych dań, jak wolicie- kasza sama w sobie jest sycąca i świetnie się spisuje w roli samodzielnego dania.


składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- jasna część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści liści buraka liściastego, albo jarmużu, albo szpinaku
- 1 średniej wielkości batat
- garść uprażonych pestek- u mnie ze słonecznika
* przyprawy:
- 2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- kardamon (ziarenka z jednego strączka)
- kawałek laski cynamonu
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- szczypta chili
* sos tahini
- 4 łyżki tahiny
- 4 łyżki soku z cytryny
- woda (około 1/4 szklanki)
- sól, pieprz
- 1 mały ząbek czosnku
-  łyżeczka miodu/syropu z agawy/ klonowego


Przygotowanie:
- batata obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Polewamy oliwą, zmielonym kuminem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika
- pora kroimy w półplasterki i szklimy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i wybrane liście. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy patelnie na bok
- kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2 (jeśli jest gruba, drobną w proporcji 1:1.5). Dodajemy kawałek kory cynamonu, liść laurowy, goździki, kardamon. Gotujemy przez około 8 minut, potem zdejmujemy kaszę z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut aż wchłonie cały płyn.
- z gotowej kaszy wyławiamy liść laurowy, goździki, cynamon, dodajemy wcześniej przygotowanego pora z zieleniną, upieczonego batata. Doprawiamy sosem z tahiną (wszystkie składniki mieszamy razem), posypujemy ulubionym prażonymi pestkami. Smacznego!

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...