piątek, 17 kwietnia 2015

Drożdżówki z serem

Och mówię Wam, pyszne!!! Tak za mną chodziła słodka domowa bułka że nie miałam wyjścia :) musiałam piec. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wszyscy byli nimi zachwyceni :) Zjadłam od razu dwie, jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika. Niektórzy uważają że ciasta drożdżowe są pracochłonne... ja myślę, że nie :) Trzeba tylko brać pod uwagę fakt że ciasto wymaga przynajmniej godziny na wyrastanie, a samo przygotowanie ciasta i formowanie bułeczek do żaden trud dla aspirującego domowego cukiernika :) Myślę że ciasto drożdżowe jest wyjątkowe, trzeba je zrobić z miłością, wówczas będzie lekkie, puchate i ten zapach roznoszący się po całym domu... Przygotowałam ciasto ręcznie i uważam, że to najlepsza metoda. Zajmie to kilka minut więcej, ale dzięki temu doskonale wiemy jaką ma strukturę i konsystencję, czy trzeba dosypać mąki czy tylko powyrabiać chwilę dłużej. Domowe drożdżówki to znakomity pomysł na drugie śniadanie dla dziecka, dla siebie, ale super nadadzą się też na podwieczorek. Musicie upiec przy najbliższej okazji.
Przepis wyszperałam tu.


Składniki na 10 sporych drożdżówek:
* ciasto:
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 duże jajo
* nadzienie serowe:
- 2 kostki twarogu po 200 g (półtłusty/ tłusty)
- 1 duże jajo
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
* lukier:
- cukier puder + sok z cytryny ( około 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka i odrobina soku z cytryny)


Wykonanie:
-  z drożdży, dwóch łyżek letniego mleka odjętych z ilości podanej w przepisie, szczypty cukry przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować a rozczyn spieni się
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy z rozczynem, wbijamy jajo i stopniowo wlewamy letnie mleko. Cały czas ciasto wyrabiamy- można mikserem, ja wolałam ręcznie. Na samym końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie się kleić do ścianek miski. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką- ale nie przesadzamy- ciasto wyjdzie zbyt twarde.
- gotowe ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
- nadzienie: twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajo, dodajemy cukier i śmietanę. Mieszamy do połączenia
- drożdżówki: wyrośnięte ciasto odgazowujemy, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całej powierzchni rozsmarowujemy nadzienie z twarogu a następnie składamy ciasto na trzy, jak list, wzdłuż dłuższego brzegu. Ciasto tniemy na kawałki i składamy skręcając jeden koniec. Uformowane drożdżówki układamy na blaszce w odstępach od siebie i zostawiamy w cieple do napuszenia na około 20-30 minut.
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Powinny ładnie się zrumienić.
- gotowe drożdżówki lukrujemy :)

sposób składania ze strony przepisu:


Wiosenne słodkości!



Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Dołączam do Ciebie jako miłośniczka drożdżowych ciast i zarazem zwolenniczka ich ręcznego wyrabiania :). A że ćwiczenie czyni mistrza, to po tylu różnych wypiekach, mam sporą wiedzę na ten temat. Ręczne wyrabianie procentuje, więc naprawdę warto poświęcić te pare minut, a potem się delektować tymi wyjątkowymi wypiekami :). Zapisuję przepis. Ostatnio wypróbowuje tylko nowe pomysły i ten spróbuję niebawem wykonać :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...