czwartek, 16 października 2014

Makaron z dynią, szałwią i chili

Super jest, naprawdę! Pięknie pachnie smażona na oliwie szałwia,  a dodatek dyni o orzechowym smaku sprawia że duet jest magiczny. Odrobina chili podkreśla charakter tego prostego dania. Musicie wypróbować, jest obłędnie smaczne.


Składniki na 2 porcje:
- 250 g-300 g ulubionego makaronu
- 300 g dyni
- spora garść świeżych listków szałwii
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka lub pół małej cebuli
- 1/2 czerwonej chili
- oliwa, sól i pieprz
- ser typu feta do podania- 50 g
- prażone pestki słonecznika- 50 g




Wykonanie:
- w dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę na makaron
- dynię kroimy w mniejsze kawałki- u mnie plastry wielkości połowy kciuka, grube na 1/2 cm
- na oliwie podsmażamy posiekaną chili, szalotkę i czosnek, dorzucamy szałwię a po minucie, dwóch plastry dyni. Smażymy na niedużym ogniu aż dynia będzie al dente- dosłownie 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy okruchami fety i prażonymi pestkami.







Smaczna Jesień Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...