Przepis na 4 porcje:
- 500 g dyni
- 3-4 liście jarmużu (zależy od wielkości)
- 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki
- 1/2 papryczki chili
- 1 cebula
- 3 cm kawałek imbiru
przyprawy i dodatki:
- 3-4 łyżki masła orzechowego (użyłam gładkiego domowego)
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry ( podobnie jak nasiona kuminu swoje rozdrobniłam w moździerzu)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, olej roślinny do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- pęczek posiekanej natki z pietruszki (albo kolendry)
- ulubiony ryż do podania, lub chlebki naan, pita itp.
Wykonanie:
- w moździerzu na pastę ucieramy obrany imbir, chili, nasiona kuminu, kolendry, gałkę i cynamon
- cebulę drobno siekamy, dynię kroimy w grubszą kostkę

- jarmuż rwiemy na kawałki, wycinamy twarde łykowate nerwy liścia, dodajemy do podsmażonej dyni. Gdy jarmuż zmięknie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy 1/2 szklanki wody, dokładamy masło orzechowe i mieszamy. Nasze curry gotujemy jeszcze 7 minut pod przykryciem, dynia powinna się już rozpaść i zagęścić sos. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Posypujemy natką i podajemy gorące z wybranymi dodatkami.
Smacznego!



cudowny przepis!
OdpowiedzUsuńuwielbiam curry, także ten przepis od razu przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńświetne i zdrowe danie!
OdpowiedzUsuń