środa, 22 października 2014

Curry z dynią, jarmużem i masłem orzechowym

Moje pierwsze curry w życiu, a takie dobre, kto by pomyślał ;) Dotąd uważałam że nie mam doświadczenia w takich egzotycznych smakach, że nie umiem doprawić itp. itd. Błąd. Jest to bardzo prosty przepis, zniewalająco pachnie, nie przytłacza ilością przypraw. Proste składniki sezonowe, sycące, rozgrzewające. Rzekłabym że w taką pluchę za oknem to nic tylko żywić się curry. Musicie wypróbować, przepis od Jadłonomi. Podmieniłam szpinak na jarmuż i masło z nerkowca na masło z orzechów ziemnych.


Przepis na 4 porcje:
- 500 g dyni
- 3-4 liście jarmużu (zależy od wielkości)
- 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki
- 1/2 papryczki chili
- 1 cebula
- 3 cm kawałek imbiru


przyprawy i dodatki:
- 3-4 łyżki masła orzechowego (użyłam gładkiego domowego)
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry ( podobnie jak nasiona kuminu swoje rozdrobniłam w moździerzu)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, olej roślinny do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- pęczek posiekanej natki z pietruszki (albo kolendry)
- ulubiony ryż do podania, lub chlebki naan, pita itp.

Wykonanie:
- w moździerzu na pastę ucieramy obrany imbir, chili, nasiona kuminu, kolendry, gałkę i cynamon
- cebulę drobno siekamy, dynię kroimy w grubszą kostkę
- na oleju podsmażamy przygotowaną pastę z przyprawami, gdy uwolnimy jej aromat dodajemy cebulę i dynię. Smażymy mieszając, aż dynia będzie al dente.
- jarmuż rwiemy na kawałki, wycinamy twarde łykowate nerwy liścia, dodajemy do podsmażonej dyni. Gdy jarmuż zmięknie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy 1/2 szklanki wody, dokładamy masło orzechowe i mieszamy. Nasze curry gotujemy jeszcze 7 minut pod przykryciem, dynia powinna się już rozpaść i zagęścić sos. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Posypujemy natką i podajemy gorące z wybranymi dodatkami.

Smacznego!







Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II  Zdrowe Halloween  Smaczna Jesień Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...