czwartek, 9 października 2014

Makaron z cukinią, kwiatami, bazylią w kremowym sosie

Bardzo sceptycznie podchodziłam do pomysłu przygotowania tego makaronu. Jak to??! Cukinia, kwiaty cukinii i śmietanka kremowa? Prędzej w tym miejscu widziałam pomidory, ale postanowiłam zaryzykować i opłaciło się :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Od siebie dodałam cieniutko pokrojoną pieczoną szynkę (tak, recykling obiadu dnia poprzedniego). Pyszny, szybki obiad. Cukinia smażona dosłownie przez chwilę przyjemnie chrupie :) Super ekspresowe i pełne smaku. Bardzo polecam!


Składniki na 4 porcje:
- 400 g ulubionego makaronu
- 100 pieczeni, szynki, boczku- cienko pokrojonych (opcja, możecie przygotować bez mięsa)
- 200 g młodej cukinii- użyłam odmian o zielonej i żółtej skórce
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 6 kwiatów cukinii
- 50 g masła+ oliwa do smażenia
- 120 ml śmietanki 30%
- garść świeżych liści bazylii
- sól i pieprz



Wykonanie:
- cukinie kroimy w cienkie półplasterki, kwiaty na pół (usuwamy pręciki i słupki), siekamy drobno chili i czosnek
- wstawiamy mocno osoloną wodę do ugotowania makaronu i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
 - oliwę i masło rozpuszczamy w głębokiej patelni, podsmażamy mięso jeśli używamy, dodajemy czosnek, chili, cukinię i kwiaty. Przesmażamy wszystko dosłownie minutę dwie- cukinia musi być jędrna. Sos zagęszczamy śmietanką kremówką, dodajemy listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego :)

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...