wtorek, 5 listopada 2013

Bitki w sosie śliwkowym z kopytkami

Pyszny domowy obiad. Karkówka rozpływa się w ustach. Sos śliwkoym, wzbogacony czerwonym windem i chili to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kopytka można zrobić dzień wcześniej i przed podaniem odsmażyć co moim zdaniem podnosi ich walory smakowe- z wierzchy chrupiąca skórka a pod spodem aksamitne wnętrze ;) mały cud z ziemniaka ;) Same bitki dusiły się około godziny.



Składniki na 4 porcje:
- 800 g karkówki pokrojone w plastry około 2 cm grubości
- duża garść śliwek węgierek ( jak nie dostaniecie, to innych śliwek, lub takich z kompotu)
- 1 papryczka chili
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina ( opcja )
- 1 szklanka bulionu lub wody
- sól, pieprz, olej do smażenia, ulubione zioła ( u mnie oregano )

do podania:
- kopytka, tłuczone ziemniaki, puree, na co macie ochotę :)

 

Wykonanie:
- karkówkę nacieramy solą, pieprzem, obtaczamy w ziołach
- cebulę i chili drobno siekamy
- śliwki pestkujemy i pozostawiamy w połówkach
- na rozgrzanym oleju obsmażamy porządnie karkówkę, aż z wierzchu będzie ładnie przyrumieniona. Smażymy partiami żeby nie zaczęła się dusić- na to przyjdzie pora za chwilę ;) Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu krótko przesmażamy cebulę i chili i ponownie przekładamy do rondla wcześniej usmażone kotlety. Zalewamy całość bulionem lub wodą, dokładamy śliwki, wlewamy wino, przykrywamy i dusimy całość na wolnym ogniu przez około godzinę. Przed podaniem próbujemy sos, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...