wtorek, 26 listopada 2013

Grochówka

Przyszła jesień i są zupy. W poniedziałkowe popołudnie wracając do domu szukam inspiracji w mijanych sklepach. Miał być rosół, jednak nie było ani kury ani wołowiny na rosół, więc totalnie zmieniłam koncepcję i postanowiałam zrobić sycącą i gęstą grochówkę. Zupa gotowała się około 3 godzin, ale to przez fakt przygotowywania własnego wywaru a następnie gotowanie całych ziaren grochu. Efekt wart każdej minuty. Ugotowałam cztery litry więc do końca tygodnia zapominam o gotowaniu. Czy nie nudzi mi się co dnia ta sama zupa? Nie, dzięki temu mam więcej czasu żeby piec pyszne ciasta :)

Składniki:
- wędzone żeberka
- mięso drobiowe rosołowe
- 2 średnie marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 3 spore ziemniaki
- 1.5 szklanki grochu ( dałam po pół całego i w połówkach)
- sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy do wywaru
- majeranek

Wykonanie:
- przygotowujemy wywar mięsny: żeberka i mięso rosołowe wkładamy do zimnej wody, dodajemy pokrojone w talarki warzywa, przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 1-1.5 godziny.
- z wywaru wyjmujemy mięso, wsypujemy groch- najlepiej połówki- gotują się one około 40 minut, jeśli wybierzecie cały groch to będzie sie gotował nawet 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem gotowania grochu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa ma idealną konsystencję gdy groch i ziemniaki zaczynają się rozpadać. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Możecie podawać z chlebem, uważam jednak że jest tak syta, że nie ma takiej potrzeby. Bardzo mało fotogeniczna ale bardzo smaczna.
ps. możecie dorzucić porwane  na kawałki mięso z gotowania wywaru- u mnie w domu tak się robiło, ale zróbcie jak lubicie :) Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...