Bardzo smaczne danie. Żeby uzyskać pełnię smaku mięso należy zamarynować wieczór wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Pierś jest soczysta i rozpływa się w ustach. Danie idealnie komponuje się z brązowym ryżem. Całość z surówką na bazie kapsuty pekińskiej. Polecam :) Przepis inspirowany wpisem na Kwesti Smaku.
Składniki na 2-3 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka, pokrojona na filety i zamarynowana przynajmniej przez noc:
*marynata:
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
*panierka:
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki sezamu
- pieprz kajeński lub ostra papryka w proszku ( łyżeczka)
*do podania: brązowy ryż
*surówka:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 winne jabłko
- 1 mała marchewka
-1/2 jasnej częsci pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- kapustę drobno siekamy, dodajemy starte jabłko, marchew, drobno pokrojony por. Mieszamy z majonezem, doprawiamy do smku.
Przygotowanie:
- mięso pokroić na fileciki podobnej wielkości
- składniki marynaty wymieszać- będzie dobrze jak cukier się chociaż trochę rozpuści. Pierś przekładamy do marynaty i odkładamy na noc do lodówki.
- następnego dnia mięso osuszamy z marynaty i obtaczamy w panierce. Smażymy na złoty kolor na oleju.
Podajemy z ryżem i surówką
Drukuj to!
bardzo lubię w sezamie i w migdałach też mi smakuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w sezamie, z tym, że najbardziej lubię go na zimno, jako przekąskę.
OdpowiedzUsuń