Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- espresso ( przygotowałam w kawiarce)
- 250 g serka mascarpone
- 2 duże jaja
- 2 łyżki cukru pudru
- ciemne kakao do dekoracji
- kremówka*
Wykonanie:
- deser możemy przygotować w pucharkach lub jednym naczyniu- np. formie żaroodpornej lub płaskim naczyniu do zapiekania
- żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż powstanie prawie biała puszysta masa, o dość gęstej konsystencji. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy po łyżeczce serek mascarpone i ucieramy dalej mikserem na niskich obrotach. Gdy cały serek już jest wmiksowany dodajemy pianę z białek. Mieszamy delikatnie aż otrzymamy lekki jak puch krem. Dodatkowo możecie ubić kremówkę i również ją dodać do kremu.
- biszkopty zanurzamy przez chwilę w kawie i układamy warstwą \na dnie naczynia/ pucharków. Nakładamy połowę kremu, posypujemy kakao i dokładnie tak samo układamy drugą warstwę. Deser przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i schładzamy przed podaniem: najlepiej kilka godzin. Możemy podawać w takiej najprostszej wersji a możemy dodatkowo przygotować mus z owoców, np. malin. Ja poczekam na maliny prosto z krzaka, dziś wersja klasyczna. Polecam! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz