* składniki ( na tortownicę około 20-23 cm średnicy)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 180 g masła lub masła roślinnego do wypieków
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 2 cytryn
- 3 duże jaja
*na lukier
- cukier puder i sok wyciśnięty z około połowy małej mandarynki
Wykonanie:
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: gdy już takowe mamy, przekładamy je do miski i miksujemy na jednolitą masę. Gotową przelewamy do tortownicy i pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut.
- wystudzone ciasto polewamy lukrem- ja zrobiłam dość rzadki: lukier wsiąkł w ciasto i dodatkowo je nawilżył i nadał mu aromatu mandarynki więc ciasto jest wybitnie cytrusowe :)
Drukuj to!
To ciasto jest przepyszne! Jakiś czas temu robiłam i bardzo nam smakowało. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba prędko je zrobię znów bo takie proste a takie smaczne!
OdpowiedzUsuńFajną ma powierzchnię - taką bąbelkową :)
OdpowiedzUsuńtak myślę że może ta mąka żytnia tak zamieszała ;)
OdpowiedzUsuń