piątek, 4 stycznia 2013

Pipe rigate z łososiem, kaparami i orzechami włoskimi

W poprzednim życiu musiałam być chyba Włoszką... uwielbiam makarony w każdej konfiguracji i z każdym dodatkiem. Tym razem pyszna propozycja na pastę z łososiem, kaparami, podprażonymi orzechami włoskimi w kremowym lekkim sosie. Niebo w gębie. Musicie wypróbować. Przepis znalazłam na KS, klik.


Składniki:
- ulubiona pasta- około 250-300 g- użyłam pipe rigate (kolanka)
- 150 g wędzonego łososia (może być pieczony jeśli macie takiego)
- 2-3 łyżki kaparów (wedle uznania)
- kilka orzechów włoskich
- 1 mała cebula, lub 1/2 większej
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek śmietany kremówki (płynnej)
- sok z 1/3 cytryny lub odrobina białego wina (opcja)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii


Wykonanie:
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją w dużej ilości osolonej wody
- w międzyczasie zabieramy się za sos: drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokruszone orzechy podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach dodajemy łososia, delikatnie podgrzewamy, dodajemy kapary, sok z cytryny, na samym końcu jeszcze odrobinę oliwy i śmietankę- prawdopodobnie się zetnie- jeśli chcemy uniknąć tego pomijam w przepisie sok z cytryny  ale uważam że świetnie podkreśla smak łososia więc ja u siebie zostawiam. Sos aromatyzujemy porwanymi listkami bazylii, doprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy natychmiast.

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Jakie smakowite danie :) Kremowe makarony z rybami to to, co nazywam obiadem idealnym.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...