Najpierw miałam upiec drożdżowy chlebek na słodko do odrywania, ale po chwili stwierdziłam że lepiej się nada na leniwy weekend ciasto z nadzieniem. Dorotus na MW proponuje maminą struclę z powidłami, wykorzystałam przepis na ciasto drożdżowe zmieniłam nadzienie, zrezygnowałam z kruszonki. Powstała pyszna strucla z serem. Przepis wart wypróbowania bo ciasto jest super a z proporcji upieczecie dwie duże strucle, akurat na niedzielny podwieczorek. Polecam.
Składniki na ciasto ( za Dorotus):
- 4 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 300 g twarogu tłustego
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 150 g rodzynek
- 150 g suszonej żurawiny
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny ( składniki ucieramy ze sobą do otrzymania porządanej konsystencji)
Wykonanie:
- z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn; pozwalamy się drożdżom spienić
- pozostałe mleko i masło podgrzewamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia
- do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier,sól i spieniony rozczyn, wyrabiamy mikserem z hakiem, dodajemy jaja i stopniowo dolewamy mleko z roztopionym masłem Wyrabiamy tak długo aż otrzymamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości ( około 1,5 h)
- składniki nadzienia: żurawinę i rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą- pozwalamy owocom napęcznieć dzięki czemu nie spieką się na skwarki podczas pieczenia ciasta. Twaróg ucieramy z żółtkiem i cukrem, tuż przed nakładaniem nadzienia dodajemy odciśnięte z nadmiaru wody owoce.
- wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt długości blaszki do pieczenia ( około 35 cm długości), nakładamy połowę nadzienia i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Przekładamy na blaszkę. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Pozwalamy struclom wyrosnąć, przed samym pieczeniem przecinamy je wzdłuż. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy a następnie smarujemy cytrynowym lukrem. Smacznego!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz