piątek, 8 kwietnia 2016

Zapiekanka z warzyw i boczku w śmietanowym sosie

Ta aromatyczna zapiekanka powstała z potrzeby przygotowania lunchu do pracy :) Wykorzystałam w niej wiele składników, więc to danie bardzo w stylu "co sie nawinie", możecie potraktować ją jako źródło inspiracji i zrobić po swojemu :) Świetnie spisuje się w roli samodzielnego dania, ale możecie ją zapakować i zabrać do pracy.


składniki na 2-3 porcje:
- 2 bulwy topinamburu
- pół średniej wielkości słodkiego ziemniaka
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki sera feta
- 3-4 plastry zgrilowanego surowego boczku albo kilka plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz, chili, oregano, oliwa
- mały kubek śmietany kremówki


Wykonanie:
- warzywa szorujemy, topinambur kroimy w plastry, słodki ziemniak obieramy i również kroimy w plastry 2-3 mm grubości
- pieczarki kroimy na pół lub ćwiartki w zalezności od wielkości i podmażamy na złoto na mocno rozgrzanej patelni- najlepiej partiami żeby nie zaczęły się dusić- nie solimy ich przed smażeniem bo puszczą baaardzo dużo wody
- boczek przyprawiamy do smaku i grillujemy na złoto, i po ostudzeniu kroimy w mniejsze kawałki. Boczek wędzony tylko kroimy w kostkę.
- ser feta kroimy w kostkę
- zapiekanka: warzywa mieszamy, doprawiamy do smaku, mieszamy z fetą i boczkiem i zalewamy śmietanką. Zapiekamy przez około 40 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Smacznego! Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...