składniki na kilkanaście klusek ( ok 12 )
- 400 g liści szpinaku
- 250 g ricotty
- 1 jajo
- 80-100 g mąki pszennej
- 50 g parmezanu lub innego włoskiego twardego sera
- sól, pieprz. gałka muszkatołowa (duża szczypta)
- do podania masło (około 40 g) + ok. 20 listków świeżej szałwii
Wykonanie:
- liście szpinaku porządnie myjemy i wycinamy twardy nerw- to w przypadku jeśli taki występuje- w moich olbrzymich liściach szpinaku z działki taki jest, więc usunęłam :) Następnie liście blanszujemy we wrzątku przez około 2 minuty. Wyciągamy, a gdy przestygną porządnie wyciskamy z wody i z grubsza siekamy
- do miski przekładamy wszystkie składniki klusek, w tym 3/4 podanej ilości mąki; mieszamy masę łyżką do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i jeśli wydaje się nam zbyt rzadka do formowania klusek dodajemy pozostałą część mąki. Gotowa masa powinna dać się formować, jednak nie ma co przesadzać z mąką bo kluski będą twarde. Miskę z masą odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy kluski- ja zrobiłam to za pomocą łyżek formując takie jakby wrzeciona, ale możecie dłońmi (zwilżonymi), jak Wam pasuje.
- kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie- jeszcze około 1 minuty po wypłynięciu na powierzchnie
- masło rozpuszczamy, dodajemy listki szałwii i smażymy na małym ogniu aż masło lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo a listki staną się chrupkie.
- ugotowane kluski podajemy polane masłem szałwiowym. I już.
Drukuj to!
urocze i bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie na ich widok...
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog Bajanie o...
Pozdrawiam:)