poniedziałek, 14 lipca 2014

Jagodzianki

Pyszne jagodzianki powiem nieskromnie, a przy tym to mój jagodziankowy debiut :) Przepisów na jagodzianki a właściwie na ciasto jest wiele: takie z duża ilością masła, jaj lub tylko żółtek. Ciasto przygotowywane na bazie maślanki, mascarpone itp. Do wyboru do koloru. Ja wiedziałam, że te moje pierwsze przygotuje na cieście z ziemniakami. Tak, dobrze czytacie- z ziemniakami. Po wypróbowaniu przepisu na pączki z ziemniakami byłam tak zachwycona ich miękkością i puszystością, że postanowiłam przenieść ziemniaczany patent do jagodzianek. I tylko potwierdzam- to świetny pomysł. Moje ciasto wyszło lekko klejące, ale mięciutkie i puszyste. Nie ma sensu dodawać przy wyrabianiu więcej mąki niż podaje przepis. Przy formowaniu jagodzianek podsypcie stolnicę garścią mąki lub wypróbujcie inny patent: zwilżcie dłonie olejem- ciasto powinno zacząć współpracować. Ciasto jest luźne, jednak nie przesadnie. Poradzicie sobie :) Jest też wiele patentów na formowanie jagodzianek- niektóre polecają zlepić ciasto jak pieroga a następnie rolując po stolnicy uformować kształt bułeczki, inne podają żeby ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, zlepiać jak pączka z dwóch części i znów turlać żeby nadać kształt jagodziance, ja wymyśliłam swój- kawałek ciasta rozpłaszczam na blacie w kształt mniej więcej okrągły, nasypuję łyżkę jagód do środka, a potem zlepiam z ciasta sakiewkę i koniec końców też turlam żeby powstała bułeczka. Metodą prób znajdziecie swoją metodą- mi to zajęło cztery bułeczki ;) Przepis za Liską


Składniki na 12-14 bułeczek (w zależności od wielkości jakie uformujecie)
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej (typ 650)
- 7/8 szklanki letniego mleka
- 1 jajo
- 100 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- szczypta soli



dodatkowo:
- jagody około 400 g
- 1 jajo rozkłócone do smarowania jagodzianek
- lukier: cukier puder i sok z cytryny ( na 1 szklankę cukru pudru sok z połowy cytryny)



Wykonanie:
- z całej ilości letniego mleka do kubka przelewamy około 1/3, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże, mieszamy aż te ostatnie się rozpuszczą i odstawiamy na kwadrans aż drożdże się uaktywnią. W pozostałym letnim mleku roztapiamy masło
- ziemniaki- najlepsze z dnia poprzedniego ale mogą być też świeżo ugotowane. Jeśli ugotowanego tego samego dnia powinny odparować i wystygnąć. Gnieciemy je widelcem na dnie miski, przesiewamy mąkę, mieszamy wszystko z cukrem, jajem, szczyptą soli, dodajemy zaczyn i zaczynamy mieszać wszystko przy pomocy miksera ze spiralkami. Pomału wlewamy mleko z masłem. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miski. Moje było miękkie, trochę klejące ale przy dokładnym wyrobieniu formuje się w zgrabną kulę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, ja odrywałam kawałki wielkości moreli, rozpłaszczałam dłońmi na blacie stołu podsypanym mąką, nadziewałam łyżką jagód i zlepiałam w sakiewkę, którą następnie turlałam aż nabrała kształtu bułeczki :) Tak zlepione jagodzianki układałam szwem do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem, smarowałam rozkłóconym jajem i odstawiałam na 20 minut do napuszenia. Jagodzianki piekłam około 15-18 minut w temperaturze około 200 stopni. Wyjmowałam z pieca jak były upieczone na złoto :) Ostudzone lukrowałam i jeszcze delikatnie ciepłe zajadałam. Pyszne są, polecam!

Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato Lato w pełni!

Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Cudne Michalina te Twoje jagodzianki, poproszę choć jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jagodzianek jeszcze w akcji nie mamy :) Wyglądają przepysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...