Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami ciężkich czekoladowych ciast, to ta propozycja jest idealna dla Was. Jeśli dodatkowo cenicie ciasta bez mąki to musicie je zrobić :) Maślano- czekoladowe, gęste i kremowe w środku. Super smakuje z borówkami lub jagodami. Iście czekoladowa uczta. Ciasto bardzo w stylu brownie. Polecam!
Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 300 g czekolady ( użyłam gorzkiej o zawartości 60% kakao)
- 1 1/3 szklanki cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki zwykłego cukru)
- 6 jaj- osobno żółtka i białka
- 225 g masła
- 180 ml wrzącej wody
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
Wykonanie:
- czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło pokrojone w małe kawałeczki, mieszamy, na koniec dodajemy żółtka- miksujemy szybko żeby się nie zrobiła jajecznica ;)
-z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowo-maślanej, mieszamy szpatułką. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Przelewamy do tortownicy ( ja swojej niczym nie wykładałam ale możecie dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy około 45-55 minut w temp. 180 stopni. Ciasto będzie wilgotne więc kiedy zetnie się, a na wierzchu zrobi się skorupka wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przechowujemy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy owocami- świetnie pasują owoce jagodowe.
Przepis na podstawie wpisu Liski z bloga White Plate.
Drukuj to!
Mmm, kuszące :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :) Bez wątpienia smakowało wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)